Erityisryhmille tarkoitettujen asuntojen tuottaja ja asiantuntija Arttuasunnot Oy on hakenut ARA-avustusta hoiva-asumisen kohteisiin, joiden rakentamisen suunnitellaan alkavan ensi vuonna.

Yhteensä 500 asunnosta yli puolet eli 265 on tarkoitettu ikäihmisille, jotka eivät tarvitse hoivapalveluja kellon ympäri tai tehostetusti.

– Tämä uusi kevennetty palvelumalli puuttuu toistaiseksi Suomesta lähes kokonaan. Nykyisin on 24/7 -palvelun piirissä paljon ihmisiä, joille riittäisi hyvin kevyempikin palvelu. Kun eri hoivamuotojen väliset rajat poistuvat ja  palveluja tuotetaan ihmisen oman tarpeen mukaan, asukkaiden elämänlaatu paranee ja yhteiskunnan varoja säästyy, sanoo toimitusjohtaja Tino Nurmi Arttuasunnot Oy:stä.

Arttuasunnot on hoiva-asumisen edelläkävijä.

– Kun aloitimme tehostetun palveluasumisen konseptin, ei sitä markkinaa Suomessa juuri ollut. Tarve oli tunnistettu, mutta toimintamallit hakivat vielä muotoaan. Jatkossa kohtuuhintaiselle, kevennetylle palveluasumiselle tulee olemaan todella suuri kysyntä, Tino Nurmi uskoo.

Arttuasunnot on hakenut ARA-avustusta 11 eri kohteeseen, jotka kaikki sijaitsevat kasvukeskusten ulkopuolella.

– Palveluasumista tarvitaan kaikkialla Suomessa. Isoissa kasvukeskuksissa on jo jonkin verran tarjontaa ja rahastojen varoilla sitä voidaan lisätä. Sen sijaan ARA-rahoituksella on suuri merkitys muilla alueilla. Aivan pienimpiin kuntiin ja kaupunkeihin ei tämäkään konsepti kuitenkaan sovellu. Riittävä kysyntä mahdollistaa palvelun tuottamisen kustannustehokkaasti, jolloin se kohtaa myös ostajat.

Tino Nurmi muistuttaa, että palveluasumisen tarve lisääntyy kaikkialla.

– On valitettavaa, että ajoittain asuminen irrotetaan kokonaisuudesta. Usein palvelua tuotetaan tilojen ehdoilla, répliques de montres de luxe eikä päinvastoin. Palveluasumisessa kiinteistöinvestointi on kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta. Siksi on todella tärkeää, että palvelutuottajat ovat mukana jo suunnitteluvaiheessa

Yleishyödyllinen Arttuasunnot on perustettu 2010 ja se on tuottanut yli 1 600 erityisryhmille tarkoitettua kotia.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Tino Nurmi

050 572 3868

tino.nurmi@arttuasunnot.fi

Katso Tino Nurmen haastattelu, jossa kannanottoja sekä hoiva-asumiseen että ARA-rahoitukseen:  http://www.kunta.tv/aiheet/kuntamarkkinat/arttuasunnot-oy-kuntien-tukena/

Arttuasunnot Oy on hakenut lokakuussa 2016 ARA-avustusta seuraaville ikäihmisten ja/tai tehostetun palvelun hoivakodeille:

Talvisalon palvelukoti Savonlinnassa, Karjarannan senioritalo Porissa, Kuumolan senioritalo Janakkalassa, Kapernaumin senioritalo Seinäjoella, Tervasaaren senioritalo Haminassa, Tikkakosken senioritalo Tikkakoskella, Puistomäen palveluasunnot Hämeenlinnassa, Jalavapuiston palveluasunnot Lohjalla, Kerimäen hoivakoti Kerimäellä, Toivolansaaren hoivakoti Ikaalisissa sekä Alavuden hoivakoti Alavudella.